Tijd voor het klooster

Uw digitale bestand lage resolutie

Voor deze vier kindjes – ja, die kleine blauwoog is ook echt van ons – brak gisteren de  Grote Vakantie aan. Wat doe je als moeder dan? Vluchten in een klooster.

Van maandag tot donderdag hoop ik in de Abdij van Egmond te verblijven (www.abdijvanegmond.nl/abdij-van-egmond) om eenzaam te zijn in mijn eigen cel, te tekenen, te schilderen, te schrijven, te wandelen, maaltijden in stilte te gebruiken, vespers bij te wonen en van dit alles een verslag te maken voor het Reformatorisch Dagblad. Misschien dat er ook nog een blogje afkan, dezer dagen.

Ik ben benieuwd wat dit gaat brengen. Nooit eerder zoiets gedaan, want eigenlijk vind ik het geen goed patroon: het hele jaar keihard buffelen om dan een weekje bij te moeten komen in een klooster. Ik meen dat ik altijd door zo’n beetje kloosterlinge dien te zijn. Nee, dat valt ook niet mee. Meestal is de stilte ver te zoeken, mijn ‘cel’ de badkamer waar ik nu en dan vijf minuutjes tot mezelf kom en mijn ‘bibliotheek’ de keuken waar ik met één oog lees en met het andere klepperende pannendeksels in de gaten houd. Soms, als ik het raam open en de wind goed staat, hoor ik nog bronzen klokgelui ook.  Maar op kosten van de baas, en met de geruststelling dat man en kinders een fijne logeerpartij elders krijgen, wil ik het best eens proberen, zo’n kloosterretraite. U leest de evaluatie tzt in het RD. En mijn reisgenoot is natuurlijk…Thomas à Kempis:

Boven alles en in alles moet je altijd, o mijn ziel, rusten in de Heer, want Hij is de eeuwige rust van de heiligen. Geef mij, allerliefelijkste en beminnelijkste Jezus, dat ik in U moge rusten boven alle schepselen, boven alle heil en schoonheid, boven alle glorie en eer, boven alle macht en waardigheid, boven alle wetenschap en vernuft, boven alle rijkdommen en kunsten, boven alle vreugde en verrukking, boven alle roem en lof, boven alle zoetheid en vertroosting, boven alle hoop en belofte, boven alle verdienste en verlangen, boven alle gaven en geschenken, die Gij kunt geven  en over ons uitstorten, boven alle vreugde en blijdschap, die de geest kan vatten en verstaan, en tenslotte boven de engelen en aartsengelen en boven het hele hemelse heer, boven alle zichtbare en onzichtbare dingen en boven alles, wat Gij mijn God niet zijt. 

(uit de ‘Navolging van Christus’)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie